KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film

Március 29.
Nemzeti Hangversenyterem, 19:30
Verdi: A végzet hatalma - nyitány
Beethoven: VII. szimfónia
Brahms: II. szimfónia
Zubin Mehta
Zubin Mehta 1985 óta a Teatro del Maggio Musicale Fiorentino vezető karmestere. Bombayban született, zenész családban nevelkedett: édesapja, Mehli Mehta alapította a Bombay-i Szimfonikus Zenekart és zenei igazgatója volt a Los Angelesi Ifjúsági Szimfonikus Zenekarnak. Zubin Mehta tizenhat éves korában került a Bécsi Zeneakadémiára, ekkor kezdődött karmesteri karrierje. Kilenc évvel később már a Bécsi Filharmonikusok karmesteri pulpitusán állhatott, nem sokkal később a Berlini Filharmonikus Zenekart is vezényelte. Zeneigazgatója volt a Montreali Szimfonikus Zenekarnak, a Los Angelesi Filharmonikus Zenekarnak, az Izraeli Filharmonikus Zenekarnak és a New Yorki Filharmonikus Zenekarnak. Rendszeresen vezényel Európa legfontosabb operaházaiban: Covent Garden, Bécsi Staatsoper, milánói Scala.
A firenzei Maggio Musicale Zenekarhoz fűződő szoros kapcsolata nyomán, az 1986-os szezon óta, számos nagyszabású koncert és operaciklust jött létre - olyan produkciók, mint Wagner Ringje, a Mozart-Da Ponte trilógia, Schönberg Mózes és Áronja (az előadás elnyerte az Abbiati kritikusok díját) valamint a Turandot pekingi bemutatója. A zenekarral számos nemzetközi turnén vett részt és több lemezfelvételt is készített. Két alkalommal, 1990-ben és 1995-ben, ő vezényelte a híres bécsi újévi koncertet. Az ő vezényletével jött létre két nagysikerű televíziós produkció: Puccini Toscája és a Traviata "párizsi közvetítése". Több jelentős kitüntetés díjazottja, a müncheni Bajor Opera valamint az Izraeli Filharmonikusok zeneigazgatója.

Teatro del Maggio Musicale Fiorentino
A firenzei Maggio Musicale zenekar elődjét 1928-ban alapította Vittoro Gui. Az együttes a város állandó zenekaraként működött, szimfonikus koncerteket adott valamint részt vett operaprodukciókban a Firenzei Teatro Comunaléban. 1933-ban létrehozták, Salzburg után másodikként, az egyik legfontosabb európai fesztivált, a Maggio Musicale Fiorentino-t, ekkor változott meg a zenekar elnevezése is. A zenekar élén Mario Rossi, Piero Bellugi és Bruno Bartoletti követte Vittorio Guit. A zenekar történetének két legfontosabb fejezete Riccardo Muti (1969-1981) és Zubin Mehta (1985- ) nevéhez fűződik.
Nagysikerű koncertek és nemzetközi turnék fémjelzik e két karmester működését. Vendégkarmesterként hosszabb ideig dolgozott a zenekarral Myung-Whun Chung és Semyon Bychkov. Mellettük olyan világnagyságokat láttak vendégül, mint De Sabata, Guarnieri, Marinuzzi, Gavazzeni, Serafin, Furtwängler, Bruno Walter, Klemperer, Dobrowen, Perlea, Erich Kleiber,
Rodzinski, Mitropoulos, Karajan, Bernstein, Schippers, Claudio Abbado, Maazel, Giulini, Prêtre, Sawallisch, Carlos Kleiber, Solti György, Chailly, Sinopoli vagy Ozawa. Több zeneszerzővel is dolgoztak - Richard Strauss, Pietro Mascagni, Ildebrando Pizzetti, Paul Hindemith, Igor Stravinsky, Goffredo Petrassi, Luigi Dallapiccola, Krzysztof Penderecki és Luciano Berio -, legtöbbször saját műveiket (gyakran ősbemutatóként) vezényelték. Az 1950-es évektől kezdődően készítenek lemezfelvételeket, több díjat nyertek, köztük a Grammy Díjat is.
http://www.maggiofiorentino.com/| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/