KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film

Március 19.
Nemzeti Hangversenyterem, 19:45
Rahmanyinov: Vocalise
Sibelius: Hegedűverseny
Beethoven: IV. szimfónia
Vezényel: Fischer Iván
Közreműködik: Midori / hegedű
Midori
Az 1971-ben Oszakában született világhírű japán hegedűművész pályája 1982-ben kezdődött, amikor a közönség Zubin Mehtának a New York-i Filharmonikusok élén adott újévi koncertje szólistájaként először hallgatta az akkor 11 éves csodagyereket. Azóta a nemzetközi zenei élet egyik legnagyobb sztárja, aki szólistaként és kamarazenészként egyaránt ünnepelt vendég a legrangosabb zenekaroknál, hangversenysorozatokban és fesztiválokon. Az előző évadban fellépett többek között a New York-i és a Berlini Filharmonikusokkal, a Chicagói és a Londoni Szimfonikus Zenekarral, a Philadelphia-i Zenekarral, a BBC Szimfonikus Zenekarával, az Orchestre de Paris-val. Állandó partnerével, a zongorista Robert McDonalddal olyan fontos zenei központokban hangversenyezett, mint Bécs, London, New York, Madrid és Párizs. A Sony Classics exkluzív művésze: lemezei számtalan rangos díjat nyertek. Midori Bronislav Huberman egykori hangszerén, egy 1734-ben készült Guarnerius del Gesu hangszeren játszik.

Fischer Iván
1951-ben Budapesten született. Előbb zongorázni és hegedülni tanult, majd cselló- és zeneszerzés tanulmányokat folytatott Budapesten. Hans Swarowsky híres bécsi karmester-osztályában szerzett diplomát, majd két évig Nikolaus Harnoncourt asszisztenseként dolgozott.
Nemzetközi karrierje a Rupert Foundation 1976-os londoni karmesterversenyének megnyerésével indult. Jelentős nemzetközi sikerek után 1983-ban visszatért Magyarországra és Kocsis Zoltánnal közösen megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Új, intenzív próbamódszereket vezetett be, nagy hangsúlyt fektetve a kamarazenére és az egyes zenekari tagok kreatív munkájára.
Vendégkarmesterként Fischer Iván rendszeresen vezényli a Berlini Filharmonikusokat, a Concertgebouw Zenekarát, a New York-i Filharmonikusokat, a Clevelandi Zenekart, az Orchestre de Paris-t, a Müncheni és az Izraeli Filharmonikusokat, az Orchestra of the Age of Enlightenment-t. Operakarmesterként Mozart-ciklust vezényelt a Bécsi Állami Operaházban, és több produkciót irányított Zürich, London, Párizs, Brüsszel, Stockholm és Budapest operaházaiban. Zeneigazgatója volt a brit Northern Sinfoniának és a Kent-i Operának, első vendégkarmestere a Cincinnati Szimfonikus Zenekarnak.
A 2000-2003. között a Lyoni Nemzeti Operaház zeneigazgatója volt, ezzel párhuzamosan mindvégig megtartotta zeneigazgatói posztját a Budapesti Fesztiválzenekarnál.
Bartók- és Liszt-felvételeit Gramophone-díjjal, Arany Diapason-díjjal, Telerama-díjjal, Arte, MUM és Erasmus-díjakkal tüntették ki.
Elnyerte a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Emlékérmét, a nemzetközi kulturális kapcsolatok fejlesztéséért a Davosi Világgazdasági Fórum Kristály-díjjal tüntette ki.
http://www.bfz.hu/ http://www.midoriviolin.com/


| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/