KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film

Március 21.
Nemzeti Hangversenyterem, 19:30
Bartók - Kodály

1. Táncpár Kalotaszegről

2. Bodonkúti hajnali

3. Dudatánc

4. Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra 5. (Sz.74)
Fekete gyász, fehér üröm (kalotaszegi keserves)
Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra 6-7-8.

5. Bartók: Az éjszaka zenéje (Sz. 81)
Gyimesi keserves, lassú és sebes magyaros
Bartók: Allegro barbaro (Sz. 49)

6. Dunántúli táncok

szünet

1. Moldvai ballada – Gergelytánc

2. Bartók: 3. zongoraverseny (Sz.119.)

3. Szászcsávási táncok

4. Bartók: Román népi táncok (Sz. 56.)
bota
pe loc
V. tétel
Méhkeréki táncok
VI. tétel
VII. tétel
Vezényel: Héja Domonkos
Közreműködik: Muzsikás együttes, Sebestyén Márta, Jandó Jenő / zongora, a Danubia Szimfonikus Zenekar, Tóth Ildikó, Farkas Zoltán / tánc
A Tavaszi Fesztivál ünnepel, az idén 25 éves. 1999 óta minden évben szerepel műsorán egy Bartók-Kodály est, amit a Muzsikás együttes ad Sebestyén Mártával és Batyuékkal. A műsorok vendégei rendre neves klasszikus előadók voltak – hegedűművész, csellóművész, kvartett, leánykar, szimfonikus zenekar, vegyeskar, akiknek a segítségével az életművek egy-egy oldalára irányult a figyelem. Az idei jubileumi évben sokfelől jöttek a résztvevők. Hallhatjuk, láthatjuk az autentikus népi énekest, Petrás Máriát Moldvából, a Muzsikást és Sebestyén Mártát, Batyuékat a táncosokat és Jandó Jenőt a méltán hírneves zongoraművészt, a nagyszerű Danubia Szimfonikus Zenekart az invenciózus karmester, Héja Domonkos vezényletével. A műsor zenei anyagát a Kárpát-medence népzenéjéből állítottuk össze, melyet Bartók vagy Kodály gyűjtött, és műveik hátterében is jelen vannak.

Az első félidőben kamara-darabokat hallunk. Közismert, hogy Bartók és a Kodály házaspár együtt látogatott el Kalotaszegre, ahol a zene mellett megcsodálták a templomok festett kazettás mennyezetét, a tájba illeszkedő falvakat, az ünnepek és a hétköznapi élet tárgyait, a viseletet, a szokásokat. A műsor első két darabja (1-2.) innen, Kalotaszegről való. Az első hangszeres tánczene: verbunk, csárdás, szapora. A második olyan énekelt, különösen lassan előadott régi dallam, amilyeneket a lakodalom másnapján, hajnalban szoktak énekelni az öregek. Ezt dudatánc (3.) követi – hegedűn és tánccal előadva –, amelyben felbukkan Kodály Mátrai képek művének néhány dallama: Vidrócki balladája, Madárka, madárka, dudanóták. A műsorban Bartók Improvizációk magyar parasztdalokra sorozatának (4.) 5-6-7-8. darabja következik úgy, hogy a 6. előtt elhangzik a dallam kalotaszegi változata. A műsor ötödik darabjában két Bartók zongoraművet, Az éjszaka zenéjét és az Allegro barbarót (5.) köti össze gyimesi muzsika úgy, hogy a modern XX. századi művek és a régi hagyományt őrző népi hegedű-gardon játék a legtermészetesebben illeszkednek egymáshoz. Az első félidőt Bartók gyűjtésekből összeállított dunántúli tánczene (6.) zárja. A vonósok hangzását tambura színesíti. Érdemes felfigyelni a táncra, amely egy régi táncfilm alapján felújítja-bemutatja a táncok egy mára már eltűnt, régies, igen szép változatát.

A második félidő moldvai balladával és a Gergelytánccal (1.) indul. Énekel Petrás Mária. Ezt az igen-igen régi éneket és szöveget megőrző hagyományt követi a XX. század egyik csodálatos autonóm zeneműve Bartók legutolsó alkotása a harmadik zongoraverseny (2.). „Hogy szerzője búcsúnak szánta-e, nem tudhatjuk. A műben van valami a mindenen túlemelkedés könnyedségéből, de benne érezzük az életbe visszatérő örömét, az életet újra megpillantó naiv rácsodálkozását, boldogságát is.” – írja Kroó György. A szimfonikus hangzás után vonós kamarazene és tánc következik: csárdások és verbunk (3.) Erdélyből, Szászcsávásról. A műsor befejezéseként Bartók: Román népi táncok (4.) művének 3-4-5-6-7. tételei hangzanak el, autentikus népi változatban, vagy zongorán, vagy éppen a zenekarral közösen játszva.

| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/