KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film

Március 23.
Uránia Nemzeti Filmszínház, 20:00
David Orlowsky's Klezmorim
Közreműködik: David Orlowsky / klarinét, Florian Dohrmann / nagybőgő, Frank Wekenmann / gitár, Ralph Abelein / harmonika, Markus Faller / ütőhangszerek
David Orlowsky Klezmorim együttese
„Ez a trió jelenti a műfaj jövőjét” – így írt a sajtó David Orlowsky Klezmorim együtteséről, amikor megjelent az első, „Pacsirta” című CD-jük (1999). Két évvel korábban egy klezmer tanfolyamon Giora Feidman fedezte fel az akkor 16 éves David Orlowsky tehetségét, majd több koncertjére meghívta vendégként. Az egyik ilyen alkalomkor figyelt fel az SWR televíziós csatorna Davidra, és 1997 őszén portréfilmet készített az ifjú klarinétosról. David David Orlowsky Klezmorim néven együttest alakított, amelyben Jo Ambros játszott gitáron, Florian Dohrmann pedig bőgőn. A trió rövid idő alatt teljesen egyéni zenekari hangzást alakított ki, amelyet egyszer valaki „a legtisztább formában megvalósuló zenei érzelmességként” jellemzett.

A második „Sedum” című CD-jük felvételét Michael Heitzler (a Világ-kvintett, korábbi nevén a Kol Simca klarinétosa) felügyelte. Az együttes a lemezre több új szerzeményt komponált és tradicionális dalok új hangszerelését készítette el. Koncertjeiket a közönség és a kritikusok egyaránt lelkesen fogadták, többek között a Schleswig-Holsteini és a Rajna-vidéki Zenei Fesztiválokon, az Európa Közepe Fesztiválon, valamint a teltházas dortmundi Konzerthausban, ahol az 1.400 néző felállva ünnepelte orgonaműsoruk premierjét. A fellépések mellett David Orlowsky Klezmorim együttese számos rádiós és televíziós programban is szerepelt.

2003 tavaszán Jo Ambros kilépett a trióból és a gitáros megüresedett helyére Frank Wekenmann került. A „Panta Rhei” című CD 2003 júniusában került az üzletekbe, és Németország egyik legrangosabb zenei díjára jelölték. Amikor a zenészek címet kerestek a CD-nek, Herakleitosz görög filozófus „panta rhei” („minden változik”) mondását találták a legmegfelelőbbnek. Az idézet pontosan jellemzi a David Orlowsky Klemorim zenéjének fejlődését – minden állandóan mozgásban van.

A klezmer életerős műfaj, amely mindig is nyitott volt a külső zenei hatások irányába, mint eleinte az orosz folklór, majd a XX. században az Amerikai Daloskönyv példája mutatja.

„A klezmer életforma. El lehet érni egy olyan fokú tudatosságot, amikor az ember megérti, hogy a test a dal eszköze – és a hang fejezi ki azt a nyelvet, amit zenének hívunk. Ebben az értelemben az emberiség veleszületett éneklési szükségletét elégítjük ki.” – Giora Feidman

A David Orlowsky Klezmorim magát „a zene eszközének” tekinti (szó szerint ezt jelenti a „klezmorim” szó), amely magába szívja környezetét és ezeket a benyomásokat beleépíti a zenéjébe. Ezért tekinthető természetesnek, hogy darabjaik zömét ők maguk szerzik, és hogy a régi repertoárt saját stílusukhoz illőre hangszerelik át. Az így megszülető egyedi muzsikát a David Orlowsky Klezmorim nagyfokú érzelmességgel és tüzes lendülettel játssza.
http://www.klezmorim-online.de/


| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/