KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film

Március 19.
Thália Színház, 19:00
Pilobolus Dance Theatre
Pilobolus, avagy a gúzsba kötött gombaszínház

Tánc ? Akrobatika ? Szemfényvesztés ? Legtöbben, akik ismerik, a posztmodern táncszínházak kategóriájába sorolják az Egyesült Államok legnépszerűbb, lélegzetelállító mutatványokat bemutató táncszínházát, a Pilobolust.
Valójában milyen is lehet az a művészeti csoport, melyet egy tehéntrágyán élő gombafajról, neveztek el?!
A Pilobolus nem más mint egy négy vagy hat emberből álló élő szobor, mely hihetetlen gyorsasággal ölt újabb és újabb formákat.
33 évvel ezelőtt 3 ifjú táncos titán, Robby Barnett, Michael Tracy és Jonatan Wolken, a Dartmouth College ból valami teljesen új dolgot akartak létrehozni, az “Állatház” inspirálta őket. Az együttes megalapításában és a stílus kidolgozásában hangsúlyos szerepet játszott Alison Chaise megjelenése és munkája, melyet a triásszal együtt végzett. Robby Barnett a kezdeti időszakot az ujjal való festéshez hasonlítja. “Adatott nekünk egy anyag, ami a saját testünk’, és ezzel a testtel intenzíven, humorosan a gravitációval dacolva, hihetetlen és lélegzetelállító pozíciókat mutatnak be. A testsúlyáthelyezés, a súlypontok, a hajlékonyság új értelmet kap a Pilobolus tolmácsolásában. ( Például hogyan tartja meg egy ember 3 ember súlyát különböző pozíciókban.) A legkülönbözőbb testhelyzetekben másznak egymáson, forognak, zuhannak és emelkednek, ugranak és gurulnak, közben bohóckodnak és játszanak.
A legtöbb, általunk ismert táncnak rendszere, valóságos szótára van, a Pilobolus egy multidiszciplináris “szótárral” rendelkezik, amelybe a legkülönbözőbb dolgok is beleférnek. “Száguldó kerevetek”, “Kövér gnómok”, “Delfinek”, “Fekete Asszony”, “Szelekció”. A táncosok együtt találják ki és építik fel a mozdulatokat.
A Pilobolus népszerűségének elindulásában jelentős szerepet játszott Charles Reinhart, aki 1973-ban meghívta az együttest az Amerikai Táncfesztiválra, amelynek azóta is állandó résztvevői.
Az iskolát is működtető és a világ legkülönbözőbb pontjain workshopokat rendező Pilobolus Táncszínház ars poeticáját Robby Barnett fogalmazta meg egyik ez évi interjújában: “A technikával nem a fizikai képességünk határát mérjük. Ismertük a hagyományos tánctechnikákat, hisz mindannyian táncosok vagyunk. Egy teljesen új, a hagyományossal ellentétes mozgással kezdtünk dolgozni, amely hihetetlen mozgásintelligenciát és kreatív gondolkodást kívánt, és kíván ma is. Korai munkáink az absztrakcióhoz álltak közelebb de az igazi áttörést a táncszínházhoz vezető út megtalálása jelentette.”

Hogyan lehetne definiálni a Pilobolust ?
Tánc ? Akrobatika ? Szemfényvesztés ? Nézzék meg, és döntsék el Önök!
http://www.pilobolus.com
| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/