KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film

Március 18.
Thália Színház, 19:00
Ballet Biarritz
I. Sztravinszkij: Pulcinella
II. Debussy: Egy faun délutánja
III. Saint-Saëns: A hattyú halála
IV. Ravel: Bolero
Koreográfus: Thierry Malandain
Jelmez és díszlet: Jorge Gallardo
Fény: Jean-Claude Asquié
Franciaország-szerte tizenkilenc, úgynevezett Nemzeti Koreográfiai Centrum (CCN) működik: ezek egyike, egyben legfiatalabbika az 1998 őszén, a táncos-koreográfus Thierry Malandin vezetésével létrejött Ballet Biarritz. A központ felállítását az otthonául szolgáló város és a francia kultusztárca közösen kezdeményezte. Támogatói közt az uniós és központi kormányzaton kívül a francia-baszk régió hatóságait is megtaláljuk. A Malandin vezette központ és társulat a megalakulása óta eltelt hét év során Aquitaine régió egyik legfontosabb kulturális intézményévé fejlődött. A Ballet Biarritz társulatának repertoárján elsősorban vezetőjének alkotásait találhatjuk, ám Malandin rendszeresen kér fel külföldi koreográfusokat is alkotómunkára. Előadásaikkal a francia és spanyol Baszkföldön kívül, szerte az anyaországban rendszeresen turnéznak, de Európa számos országában ugyanúgy ismertek, mint a Közel-Keleten, az Egyesült Államokban, vagy Kínában. A Ballet Biarritz nagy hangsúlyt fektet a közönségkapcsolatok ápolására, ám nem csupán a hagyományos eszközökkel élve: a társulat tagjai rendszeres foglalkozásokat, kurzusokat, demonstrációs előadásokat tartanak a tánc gyakorlata iránt érdeklődő felnőtt „laikusoknak”, iskolás gyerekeknek is.
Thierry Malandin, a társulat vezetője megalakulása óta áll a központ és az együttes élén. Pályáját a Párizsi Operaház táncosaként kezdte, első koreográfiáival kereken két évtizede jelentkezett. Táncosként 1986-ban vonult vissza. Malandin tizenkét évig vezette a Compagnie Temps Présent társulatát Saint-Étienne város Esplanade Operájában.
A rendkívül termékeny táncszerző az elmúlt húsz évben mintegy hatvan alkotást hozott létre: koreografált többek között a caracasi, a Bordeaux-i, luxembourgi, karlsruhei városi balettnek, a Miami Ballet társulatának, Szingapúr, Tunézia, Québec nemzeti együtteseinek. 2000-ben hazájában a francia művészeti lovagrenddel ismerték el munkásságát.
A társulat 2001 tavaszán bemutatott Boleróját maga Malandin koreografálta, aki így fogalmaz: „a zenemű fináléjának intenzitását, mint a gyönyör megszabadító forrásának metaforáját érzékeljük, mely a szabadság győzelmét fejezi ki a rabság felett.” Az alkotás annak a – most Budapesten is teljes egészében látható – műsornak része, mellyel a biarritzi társulat a legendás Ballets Russes és annak megálmodója, Szergej Gyagilev emléke előtt tiszteleg. Az est fellépői, a Ballet Biarritz művészei közt francia művészek mellett spanyol, svájci, francia, portugál, belga táncosokkal találkozhatunk.
(A Francia Intézet támogatásával.) http://www.balletbiarritz.com




| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/