KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film

Március 25.
Zeneakadémia, 19:30
Moszkvai Virtuózok Kamarazenekar
Bach: c-moll kettősverseny hegedűre, oboára és zenekarra, BWV 1060
Alfred Schnittke: Szonáta hegedűre és kamarazenekarra
Csajkovszkij: Vonósszerenád
Művészeti vezető: Vlagyimir Szpivakov
Közreműködik: Vlagyimir Szpivakov / hegedű, Alekszej Utkin / oboa
A Moszkvai Virtuózok Kamarazenekart 1979-ben hívta életre Vlagyimir Szpivakov. Az együttesben Moszkva szimfonikus- és kamarazenekarainak legjobbjai, szólamvezetők, szólisták muzsikálnak együtt, valamennyien nemzetközi rangú előadóművészek. Az elmúlt 25 évben az együttes a világ egyik legjobb kamarazenekarává vált.
Évente több mint 100 koncertet adnak. Szinte valamennyi európai országban játszottak már, rendszeresen turnéznak az Egyesült Államokban (legutoljára 2003 őszén) és Japánban. A legrangosabb koncerttermekben lépnek fel (Concertgebouw, Amszterdam; Musikverein, Bécs; Royal Festival Hall és Albert Hall, London; Pleyel és Champs Elyses Theatre, Párizs; Carnegie Hall és Avery Fisher Hall, New York; Santory Hall, Tokió).
Gyakori vendégei a nagy fesztiváloknak (Salzburg, Edinburgh, Firenze és Pompei, Lucern és Gstaad, Reingau). Különleges kapcsolat fűzi a zenekart a franciaországi Colmari Zenei Fesztiválhoz, melynek művészeti vezetője Vlagyimir Szpivakov.
Az együttes eddig harminc lemezt készített a BMG/RCA számára.

Vlagyimir Szpivakovot nagyszerű versenygyőzelmei után (Csajkovszkij Verseny, Nemzetközi Paganini Verseny, Montreáli Nemzetközi Hegedűverseny) a nemzetközi zenei élet hazája vezető hegedűművészeként tartja számon. Karmesterként is nagy elismertségnek örvend, elsősorban a Moszkvai Virtuózok élén kifejtett tevékenységéért. 1999 óta a zeneigazgatója és vezető karmestere az Orosz Nemzeti Zenekarnak is.
Hegedűművészként 1975-ben debütált az Egyesült Államokban (New York-i Filharmonikusok). Azóta a legnevesebb zenekarokkal (Cleveland, Pittsburgh, Philadelphia, San Francisco, London Symphony, Royal Philharmonic, l’Orchestre National de France) lépett már fel.
Nemzetközi karmesteri pályáját 1979-ben kezdte (Chicagói Szimfonikus Zenekar) a Ravinia Fesztiválon. Vendégkarmesterként dirigált a Los Angelesi Filharmonikusok, St. Paul Kamarazenekar, a Londoni Szimfonikusok, az English Chamber Orchestra és a Scottish Chamber Orchestra élén.
Lemezfelvételeket készített Brahms, Prokofjev, Csajkovszkij versenyműveiből, valamint a kamarazene irodalom számos mesterművéből.

Alekszej Utkin - a nagyszerű oboaművész 1957-ben született zenész családban. Eleinte zongorázni tanult, tíz éves korában váltott az oboára. Kitűnő eredménnyel végezett a Moszkvai Konzervatóriumban, 1985-ben első díjat nyert az Oroszországi Nemzetközi Oboaversenyen. Kamarazenészként és szólistaként is a világ egyik vezető oboaművésze, a Moszkvai Virtuózok szólistájaként fellépett már New York-i Carnegie Hall-ban és az Avery Fisher Hall-ban, az amszterdami Concertgebuow-ban, a madridi Auditorio Nacionálban, a római Accademia Santa Ceciliában, a párizsi Théâtre des Champs Elysées-ben és Münchenben. Több felvételt is készített az RCA-BMG számára. Modern és barokk oboán (oboe d'amore) is játszik, Bach-felvételei etalonértékűek. 1986 óta a Moszkvai Konzervatórium oboatanára.| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/