KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film
Kamaraestek
Március 20.
Az MTA Roosevelt téri Díszterme, 19:30
Alfons Kontarsky (zongora), David Frühwirth (hegedű) és Szabó Péter (gordonka) kamaraestje
Kodály: Duó hegedűre és gordonkára, op.7
R. Strauss: Szonáta gordonkára és zongorára
Piazzolla: Le Grand Tango
Schubert: Esz-dúr trió, D 929
Alfons Kontarsky
Német zongoraművész, 1932-ben született. Tanulmányait Kölnben (Else Schmitz-Gohr) és Hamburgban (Eduard Erdmann) végezte. 1955-ben testvérével (Alois Kontarsky) megnyerte a müncheni ARD zenei versenyt, a győzelem után a Kontarsky Zongorás Duó nemzetközi karrierje gyorsan bontakozott ki. A világ legfontosabb koncerttermeiben léptek fel, nagy kiadók (Bärenreiter, EMI, Deutsche Grammophon) gondozták lemezfelvételeiket. Alfons Kontarsky 1951 óta szoros kapcsolatbán áll a kortárs zenével, olyan szerzők műveit mutatta be, mint Zimmermann vagy Stockhausen. Tagja a Bajor Művészeti Akadémiának és a Német Zenei Tanácsnak. Több egyetem (Köln, München, Salzburg) professzora.

David Frühwirth
Hegedűművész, Salzburgban született 1974-ben. Hat éves kora óta hegedül, tanulmányait szülővárosában, a Mozarteumban végezte Paul Roczek, Jürgen Geise és Ruggiero Ricci irányítása mellett. 1990-től a Lübecki Főiskolán képezte tovább magát (Zakhar Bron növendéke volt), művész diplomáját is itt szerezte 1995-ben, majd New Yorkban Pinchas Zukerman mellett tanult tovább. 1998-ban az Egyesült Államokban kamarazenei diplomát is szerzett, Jaime Laredo, Isidore Cohen és Walter Levine tanítványa volt. Sikerrel szerepelt több nemzetközi versenyen, szívesen látott vendége az európai és egyesült államokbeli fesztiváloknak. Az Osztrák Nemzeti Banknak köszönhetően egy 1715-ben készített cremonai „Carlo Bergonzi” hegedűn játszik.

Szabó Péter
Gordonkaművész, 1963-ban született Erdélyben, zenész családban. A kolozsvári Zeneakadémián, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Mező László, Rados Ferenc és Kurtág György diákjaként. Számos zenei verseny – a Román Nemzeti Verseny, a markneukircheni nemzetközi verseny – díjazottja, és a Zenetudósok Nemzetközi Szövetségének kitüntetését is elnyerte. Szólistakánt és kamarazene-együttesek résztvevőjeként Európában, az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten és Dél-Amerikában koncertezik. Partnerei voltak többek között Kocsis Zoltán, Till Fellner és Jurij Bashmet. Számos felvételt készített a Hungaroton, a Naxos és az EMI megbízásából. Jelenleg a salzburgi Camerata Academica és a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája, tagja a Takács Zongorás Triónak.
http://www.budapestifesztivalzenekar.huKamaraestek
Március 20.
A Magyar Rádió Márványterme, 19:30
Érdi Tamás és a Baptista Kéziharang Együttes estje
művészeti vezető: Mátyus Elvíra
ÉRDI TAMÁS - 1979-ben született, s koraszülöttként egy hibás inkubátorkezelés következtében elvesztette látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. 15 éves volt, amikor a Tavaszi Fesztiválon nagy sikerrel eljátszotta Vásáry Tamással Mozart A-dúr zongoraversenyét. Két év múlva Moszkvában első helyezést ért el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen. Alig 20 évesen megjelent két Mozart-CD –je, amelyeket később Kanadában is nagy sikerrel adtak ki. Rendszeresen koncertezik a világ különböző pontjain, fellépett Rico Saccanival (Izlandi Szimfonikusok, Budapesti Filharmóniai Társaság), Vásáry Tamással (Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok), Uri Mayerrel (Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara), a Torontói Szimfonikusokkal , a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, koncertet adott a Carnegie Hallban és a Lincoln Centerben a Vienna Mozart Orchestrával.
2002-ben a torontói Royal Conservatory ösztöndíjasaként művészdiplomát szerzett Leon Fleisher tanítványaként. 2003-ban jelent meg Schubert-CD-je, amiért Gundel-díjjal jutalmazták. 2004-ben jelent meg Chopin-CD-je, s az év zenei teljesítményeiért a Magyarországi Lions Klubok szervezete nívódíjjal jutalmazta.

BAPTISTA KÉZIHARANG EGYÜTTES
Az együttes 1995 óta működik. Létrejöttének célja, hogy a baptista egyház tulajdonában lévő harangokkal szolgáljon, a közösséget erősítse, valamint színvonalasan képviselje egyházi és világi helyszíneken egyaránt. Célja továbbá az is, hogy azokat a fiatalokat, akik szabadidejükből szívesen áldoznak erre a különleges missziós munkára, összefogja és szolgáló csapattá kovácsolja. Tagjai 17-23 éves, zenei előképzettséggel rendelkező fiatalok. A 37 darabból álló harangkészlet amerikai gyülekezetek adományaként érkezett Budapestre. Anyaga nemesfém-színesfém ötvözet, és a harangtestet egy gumigyűrű szólaltatja meg. A zenekar repertoárján klasszikus művek átiratai, egyházi énekfeldolgozások és kifejezetten harangra komponált művek szerepelnek. Művészeti vezetőjük Mátyus Elvíra.
Figyelem! A Márványterembe a Magyar Rádió Múzeum utcai bejáratán keresztül lehet bejutni!
Templomi koncertek
Március 20.
Nagyboldogasszony Magyar Orthodox Székesegyház, 20:00
Ars Polonica - Lengyel Művészet Budapesten
Oktoich Énekegyüttes
Orthodox egyházi énekek a középkortól a XX. századig

1. Prejdie sień zakonnaja – Elszállt a törvény árnyéka és eljött a kegyelem...
Dogmatikon, 2. hang; "znamennij" dallam
2. Da ispraswitsja molitwa moja – Igazodjék fel az én imádságom…
Simeon szerzeménye; Suprasli irmologion; XV. sz.
3. Jedinorodnyj Synie – Istennek egyszülött Fia...
Ismeretlen szerző; XV. sz.; „sztolpovoj”dallam
4. Magnificat – Magasztalja én lelkem az Urat...
Bolgár dallam; XIV sz., Rilai kolostor
5. Czystaja Diewo... – Agni Parthene
Himnusz az Istenanyja tiszteletére, Szt. Nektáriosz, Áthosz-hegy
6. Predsta Caryca… – Jobbod felől állt meg a Királynő…
44. zsoltár; zene: Demetre herceg, Grúzia; 1100 körül
7. Archangielskij głas... – Arkangyali szózattal kiáltunk Hozzád...
Megalynarion (magasztalás) Szűz Mária Örömhírvétele ünnepére; „obihod” dallam
8. Błażen muż – Boldog az a férfi...
1. kathizma 1. antifonja; Kijevi Barlangkolostori dallam
9.S’ nami Boh – Velünk az Isten …
Versek Ézsaiás próféta jövendöléseiből (Teljes istentisztelet) zene: B. Zinovjev atya
10. Woskriesenije Christowo widiewsze – Látván Krisztus feltámadását...
Kijevi ének; Pavel Csesznokov feldolgozása
11. Kanon paschalny (irmosy I i VI) – Húsvéti kánon (I. és IV. irmosz)
Moszkvai motívum egy kijevi dallam alapján; Natanael (Baczkajło) atya feldolgozása
12. Angelos ewoati... – Az angyal így kiáltott...
A húsvéti kánon IX. ódájának előverse, bizánci ének; Áthosz-hegy
13. Tieło Christowo – Krisztus testét vegyétek...
Áldozási vers, "znamennij" dallam
14. Gospodi pomiłuj – Uram irgalmazz...
A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére; zene: Mikołaj Gachowicz
15. Błażeni jaże izbrał – Boldogok azok, akiket kiválasztottál...
Kinonikion, a halottakért végzett liturgia áldozási verse;
Zene: A. Lvovszki (1830–1894)

16. Tiebie Boga chwalim – Téged, Isten, dicsérünk...
Zene: Dmitrij Bortnyanszkij
A Wrocławi Cirill és Metód Ortodox Templom OKTOICH Férfikara
A kórus 1991. szeptemberében alakult. Repertoárja az ortodox egyház évszázados zenei tradícióinak szellemében a 9. századi bizánci dallamoktól a mai kortárs zenéig terjed. A kórus neves fesztiválokon lépett fel, az Ortodox Zene Hajnówkai Fesztiválján, a Czestochowa Gaude Mater fesztiválon, valamint Moszkvában, Ostravában, Münchenben, Berlinben és másutt. 2001-ben az Oktoich képviselte Lengyelországot a brüsszeli Europalia rendezvényein, Moszkvában a Lengyel Kultúra Napjain, valamint 2002-ben, Franciaországban (a Poitier melletti Ligugé-ban) a nemzetközi Régizene Fesztiválon. Rendszeresen szolgálnak ortodox egyházi ünnepeken, olyan rangos eseményeken is, melyeken jelen volt a konstantinápolyi patriarcha, I. Bartolomeo, II. Alekszij, moszkvai patriarcha, vagy II. János Pál pápa. 2002-ben a kórus elnyerte a Szt. Albert Díjat.
Az Oktoich előadásaiba szervesen illeszkedik a zenetörténeti, liturgiatörténeti, notációs és interpretációs kérdésekkel kapcsolatos kutatások tapasztalata.
(A Lengyel Kulturális Minisztérium, a Lengyel Intézet és az Alsó-Sziléziai Vajdaság támogatásával.)

Opera
Március 20.
Magyar Állami Operaház, 18:00
Verdi: Don Carlos
Rendező: Mikó András
Vezényel: Vashegyi György
http://www.opera.hu/

Opera
Március 20.
Zeneakadémia, 19:30
Verdi: Alzira - magyarországi bemutató
koncertszerű előadás

Alzira: Fodor Beatrix
Zamoro: Kóbor Tamás
Gusmano: Rezsnyák Róbert
Alvaro: Bretz Gábor
Zuma: Mester Viktória
Ovando: Bundovics István
Ataliba: Asztalos Bence
Otumbo: Haramza László
Vezényel: Pál Tamás
Közreműködik: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekara, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)
Az Alzira Verdi nyolcadik operája, bemutatója 1845. augusztus 12-én volt a nápolyi S. Carlo Színházban. A híres és nagytekintélyű nápolyi operával ekkor lépett Verdi először szoros munkakapcsolatba, a színház sztárlibrettistája, Salvadore Cammarano írta az opera szövegkönyvét. Cammarano korábban több Donizetti- (mint például a Lammermoori Lucia, Roberto Devereux), Mercadante- (La vestale) és Pacini- (Saffo) opera sikeréhez járult hozzá és később Verdinek is írt újabb librettókat (A legnanói csata, Luisa Miller, A trubadúr). Valószínű, hogy Cammarano hírneve hozzájárult ahhoz, hogy Verdi – munkamódszerétől eltérően – a szövegkönyv kialakításában nem vállalt jelentős szerepet. Az operát nagyon rövid idő alatt, betegséggel küszködve komponálta. A premieren a kor nagyszerű énekesei működtek közre, de az opera csak mérsékelt sikert aratott. Később újra elővették és valamivel nagyobb sikerrel játszották, de a színpadokról ezután gyakorlatilag eltűnt. Bár 1967-ben Rómában újra színre vitték, az Alzira továbbra is ismeretlennek számít.
Az opera későbbi megítélésének alaphangját maga Verdi adta meg, amikor évekkel később így nyilatkozott: „Quella é proprio brutta” – micsoda csúnyaság. Ám az 1967-es felújítás tapasztalata és a Verdi-irodalom nem osztja ezt a vélekedést.
A darab Voltaire „Alzire, ou Les Américains” című drámájának cselekményét követi. A történet a 16. századi Peruban játszódik. Az inkák egyik vezére, Otumbo foglyul ejti Alvarót, a spanyol kormányzót. Kínzócölöphöz kötteti, ám szerencsére Zamoro, az inkák fővezére megakadályozza a gyilkosságot. Alvarót azzal engedi szabadon, hogy mondja meg a fehéreknek, az indiánok nem vérszomjas barbárok. Zamoro azért gyűlöli a fehéreket, mert fogva tartják jegyesét (Alzira) és annak atyját (Ataliba), az inka törzsfőt.
Alvaro visszatér Limába és lemond Peru kormányzásáról, a hatalmat átadja fiának, Gusmanónak. Az inkákkal kötendő békét házassággal kívánja megpecsételni. Gusmanónak feleségül kell vennie Alzirát. Ám Alzira Zamoróba szerelmes. Meghitt találkájukat Gusmano zavarja meg és foglyul ejti az inka harcost. Amikor Alvaro felismeri Zamoróban egykori megmentőjét, arra kéri fiát, hogy engedje szabadon. Gusmano vonakodva engedelmeskedik apjának, azzal, hogy majd a csatatéren jön el az ő ideje.
A második felvonásban a spanyolok győzelmüket ünneplik. A hadifoglyok között van Zamoro is, akit Gusmano máglyahalálra ítél. Alzira most már szerelme életéért cserébe hajlandó hozzámenni Gusmanóhoz. Zamorót szabadon engedik, de a házasságkötés napján visszatér, és mielőtt Alzira kimondaná az „igent” a templomban leszúrja Gusmanót. Zamorót azonnal elfogják, de a haldokló kormányzó megbocsát neki és visszaadja Alzirát.
(A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közös rendezésben.)

Táncművészet
Március 20.
Thália Színház, 14:30
Pilobolus Dance Theatre
http://www.pilobolus.com
Táncművészet
Március 20.
Thália Színház, 19:00
Pilobolus Dance Theatre
http://www.pilobolus.comKiállítások
Március 20.
Kassák Múzeum, 11:00
A legutóbbi 25 év magyar művészete a Hernádi-gyűjteményből
március 20. - június 30.Szakmai program
Március 20.
Nemzeti Hangversenyterem, 19:30
X. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny - nyitókoncert
Vajda János: Így volt, így se
Biber: Salzburgi mise
Vezényel: Hollerung Gábor
Közreműködik: Budapesti Akadémiai Kórustársaság (karigazgató: Balassa Ildikó), Budapesti Ifjúsági Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes), a Debreceni Bányai Júlia Ének- és Zenetagozatos Iskola Gyermekkara (karigazgató: Tóth Ágnes)
(Az Interkultur Hungária Kht. szervezésében.)

| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/