KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film
Zenekari hangversenyek
Március 23.
Olasz Kultúrintézet, 19:30
I. “Az 1700-as évek Itáliája”
Paisiello: C-dúr concerto csembalóra és zenekarra
Locatelli: D-dúr concerto hegedűre, vonóskarra és continuóra, op.3 Nr. 1 “L’arte del Violino”
II. “A természet mágiája”
Vivaldi: A négy évszak
Közreműködik: Balog Evelin, Madai Zsuzsanna / fuvola, Endrődy Sándor, Szűcs Attila / kürt
1952-ben 12 fiatal olasz muzsikus – legtöbbjük az Accademia di Santa Cecilia növendéke volt korábban – Rómában létrehozott egy hat hegedűsből, két mélyhegedűsből, két csellistából, egy nagybőgősből és egy csembalistából álló kamarazenekart, hogy felélesszék a 18. század olasz vonószenekari repertoárját.
Robert Sherman, a New York Times zenekritikusa így méltatta az együttest: „Az I Musici minden hasonló összeállítású együttes modelljévé vált. Karmester nélkül játszanak és mindegyik muzsikusuk egyben szólista is. Valamennyi előadásuk a spontaneitás valódi kifejeződése, ez a tizenkét igen tehetséges zenész bármelyik stílusban is muzsikál, mindig elementáris.” Különösen értékes hangszereken játszanak, a legrégebbi egy 1600-ból származó Paolo Maggini mélyhegedű, a „legifjabb” egy 1796-os Cremonában készült Ceruti-hegedű.
http://www.imusici.info/ (Az Olasz Kultúrintézet támogatásával. http://www.italcultbudapest.hu)

Kamaraestek
Március 23.
Zeneakadémia, 19:30
Edgar Varèse: Ionisation
Nigel Westlake: Omphalo Centric Lecture
Maurice Ravel: Alborada del gracioso
Takeyoshi Yoshioka: Square Dance - magyarországi bemutató
Bob Becker: Mudra - magyarországi bemutató
John Cage: Imaginary Landscape No. 3
Alan Hovhaness: Bacchanale
John Cage: Imaginary Landscape No. 2
Bob Becker: Unseen Child - magyarországi bemutató
Tradicionális zene - Kobina
Klasszikus örökzöldek az 1920-as évekből
Közreműködik: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ütőhangszeres növendékei
Bob Becker
Zeneszerző és ütőhangszeres művész. Tanulmányait az Eastman School of Music-ban fejezte be, mestere volt többek közt William Street és John Beck (ütőhangszerek) valamint Warren Benson és Aldo Provenzano (zeneszerzés). A Wesleyan University világzenei programjának keretében négyéves posztgraduális képzésben vett részt. Ekkor kezdett intenzíven foglalkozni az észak- és dél-indiai, az afrikai és az indonéz zenekultúrákkal. A NEXUS ütőhangszeres együttes alapítójaként különleges, multi-kulturális hangszerparkot hozott létre és egy igen széles horizontú, eklektikus kamara- és koncertzene repertoár alapjait fektette le. Becker az ütőhangszeres zeneirodalom majd minden ágában dolgozott. Timpanistaként játszott Pablo Casals-szal a Marlboro Fesztiválzenekarban, néhány évig a Paul Winter Consort-tal koncertezett. Olyan együttesekkel lépett fel vagy készített lemezfelvételeket, mint az Ensemble Intercontemporaine (Pierre Boulez vezetésével), az Ensemble Modern, az Amszterdami Schoenberg Ensemble vagy a Boston Chamber Players. Tabla-művészként a hindu zene számos nagy egyéniségével dolgozott Indiában. A NEXUS tagjaként olyan nagy amerikai szimfonikus zenekarokkal lépett fel, mint a New York-i Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikusok, a Chicago-i Szimfonikusok, vagy a Philadelphia Zenekar. Rendszeresen dolgozik Steve Reich együttesében, szólistaként fellépett az Izraeli Filharmonikusokkal, a Brooklyn Filharmonikus Zenekarral, a New York-i Filharmonikusokkal és a London Szimfonikus Zenekarral, lemezfelvételeket készített a Deutsche Grammophone, az EMI és a Nonesuch kiadók számára. Ütőhangszeres együttesek szívesen tűzik műsorukra Becker kompozícióit és átiratait. Becker régóta együttműködik koreográfusokkal, több táncprodukcióhoz készített zenét. There is a Time című albumára (1995, Nexus Records) öt saját kompozícióját is felvette.
http://www.amadinda.com
Jazz, könnyűzene
Március 23.
Uránia Nemzeti Filmszínház, 20:00
David Orlowsky's Klezmorim
Közreműködik: David Orlowsky / klarinét, Florian Dohrmann / nagybőgő, Frank Wekenmann / gitár, Ralph Abelein / harmonika, Markus Faller / ütőhangszerek
David Orlowsky Klezmorim együttese
„Ez a trió jelenti a műfaj jövőjét” – így írt a sajtó David Orlowsky Klezmorim együtteséről, amikor megjelent az első, „Pacsirta” című CD-jük (1999). Két évvel korábban egy klezmer tanfolyamon Giora Feidman fedezte fel az akkor 16 éves David Orlowsky tehetségét, majd több koncertjére meghívta vendégként. Az egyik ilyen alkalomkor figyelt fel az SWR televíziós csatorna Davidra, és 1997 őszén portréfilmet készített az ifjú klarinétosról. David David Orlowsky Klezmorim néven együttest alakított, amelyben Jo Ambros játszott gitáron, Florian Dohrmann pedig bőgőn. A trió rövid idő alatt teljesen egyéni zenekari hangzást alakított ki, amelyet egyszer valaki „a legtisztább formában megvalósuló zenei érzelmességként” jellemzett.

A második „Sedum” című CD-jük felvételét Michael Heitzler (a Világ-kvintett, korábbi nevén a Kol Simca klarinétosa) felügyelte. Az együttes a lemezre több új szerzeményt komponált és tradicionális dalok új hangszerelését készítette el. Koncertjeiket a közönség és a kritikusok egyaránt lelkesen fogadták, többek között a Schleswig-Holsteini és a Rajna-vidéki Zenei Fesztiválokon, az Európa Közepe Fesztiválon, valamint a teltházas dortmundi Konzerthausban, ahol az 1.400 néző felállva ünnepelte orgonaműsoruk premierjét. A fellépések mellett David Orlowsky Klezmorim együttese számos rádiós és televíziós programban is szerepelt.

2003 tavaszán Jo Ambros kilépett a trióból és a gitáros megüresedett helyére Frank Wekenmann került. A „Panta Rhei” című CD 2003 júniusában került az üzletekbe, és Németország egyik legrangosabb zenei díjára jelölték. Amikor a zenészek címet kerestek a CD-nek, Herakleitosz görög filozófus „panta rhei” („minden változik”) mondását találták a legmegfelelőbbnek. Az idézet pontosan jellemzi a David Orlowsky Klemorim zenéjének fejlődését – minden állandóan mozgásban van.

A klezmer életerős műfaj, amely mindig is nyitott volt a külső zenei hatások irányába, mint eleinte az orosz folklór, majd a XX. században az Amerikai Daloskönyv példája mutatja.

„A klezmer életforma. El lehet érni egy olyan fokú tudatosságot, amikor az ember megérti, hogy a test a dal eszköze – és a hang fejezi ki azt a nyelvet, amit zenének hívunk. Ebben az értelemben az emberiség veleszületett éneklési szükségletét elégítjük ki.” – Giora Feidman

A David Orlowsky Klezmorim magát „a zene eszközének” tekinti (szó szerint ezt jelenti a „klezmorim” szó), amely magába szívja környezetét és ezeket a benyomásokat beleépíti a zenéjébe. Ezért tekinthető természetesnek, hogy darabjaik zömét ők maguk szerzik, és hogy a régi repertoárt saját stílusukhoz illőre hangszerelik át. Az így megszülető egyedi muzsikát a David Orlowsky Klezmorim nagyfokú érzelmességgel és tüzes lendülettel játssza.
http://www.klezmorim-online.de/

Bolero-estek
Március 23.
Thália Színház, 19:00
Bizet-Scsedrin: Carmen
Koreográfus: Uri Ivgi

Ravel: Bolero
Koreográfus: Juronics Tamás
2003. januárjában mutatta be a Tűzmadár és a Bolero című Juronics koreográfiákat a Szegedi Kortárs Balett. A koreográfus a két darabot dramaturgiailag összekötötte, ugyanis a Tűzmadár Ivánja és Elenája jelenítik meg a szenvedélyt és a vágyat a Boleróban, miután a Sztravinszkij mese jelmezeitől megszabadulva, belépnek az önmagukba forduló, ridegebb emberi világba. A tavaszi fesztiválra Juronics Tamás egy másfajta Boleroval készül. Ravel zenéje áll a középpontban, ám az előadás első részében is egy mindenki által kedvelt, soha meg nem unható mű, Bizet: Carmenjére készült, Uri Ivgi koreográfiát láthatunk.
A Szegedi Kortárs Balett hazánkban és nemzetközileg is elismert balettegyüttes, melynek művészeti igazgatója Juronics Tamás az egyik legtehetségesebb magyar táncos-koreográfus. Idézzük csak fel az utóbbi évek talán leglátványosabb modern balettelőadását a Carmina Buraná-t, ez az elődás bebizonyította, hogy a koreográfus nemcsak a technikákat, de a színpad eszközeit is kiválóan alkalmazza, ami hozzájárul a látvány színesítéséhez és az előadás katarzisához.
http://www.szegedikortarsbalett.huKiállítások
Március 23.
Lengyel Intézet, 19:00
Ars Polonica - Lengyel Művészet Budapesten
A könyv művészete
A tízéves Lengyel Könyvművészeti Mozgalom retrospektív kiállítása
Ki ne ismerné egy új könyv oldalainak mámorító illatát és ki ne pörgetné végig örömmel egy új könyv vékony lapjait? Ám vigyázat! Egy könyvművészeti alkotás még a legnagyobb könyvbarátnak is jelenthet meglepetést. Alakját és anyagát tekintve sokszerű lehet: beszélhetünk könyvből formált kisplasztikáról, több oldalról nyitható és olvasható köny-labirintusról vagy akár könyv-szoborról is, amely a szavak erejét jelképezi.

Foglalkozhatunk a nyomdatechnika történetével, valós és virtuális könyvtárakkal, különböző korok illusztrációival és tipográfiai sajátosságaival. Minden esetben arra fogunk rádöbbenni, hogy a könyv kultúrtörténeti jelentőssége szinte határtalan. Ezt az értéket felismerve a Lengyel Művészek Szövetsége 1994 óta támogatja könyvművészeti kiállítások létrejöttét. Az illusztrációkat és könyv-objekteket egyaránt magába foglaló műfaj lengyel vonulata világszerte nagy elismerésnek örvend. A frankfurti, lipcsei, New York-i és londoni könyvvásárokon tartott bemutatók után Budapesten az Alicja Slowikowska által összeállított jubileumi kiállításon ismerkedhetünk meg a Lengyel Könyvművészeti Mozgalom alkotásaival.
március 23-tól http://www.bookart.pl (A Lengyel Kulturális Minisztérium és a Lengyel Intézet támogatásával.)

Szakmai program
Március 23.
Művészetek Palotája - Fesztivál Színház, 10:00
X. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny
(Az Interkultur Hungária Kht. szervezésében.)
Szakmai program
Március 23.
Nemzeti Hangversenyterem, 19:30
A X. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny nagydíjas versenye
Közreműködnek a verseny kategóriagyőztes énekkarai
A kórusverseny információs címe: Interkultur Hungária Kht. 1074 Budapest, Rottenbiller u. 16-22. Tel.: 462-0330, 342-9538 Fax: 342-9362 E-mail: korusverseny@interkultur.hu Internet: http://www.musica-mundi.com http://www.interkultur.hu

| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/