KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film
Mátyás-templom
1014 Budapest Szentháromság tér 2.
355-5657
Templomi koncertek
Március 19.
Mátyás-templom, 20:00
Pitoni: Cantate Domino
Palestrina: Pueri Hebraeorum
Hassler: Cantate Domino
Langlais: Acclamations (Éljenzések – a Középkori szvitből)
Rheinberger: Wie lieblich sind deine Wohnungen (83. Zsoltár), op. 35
Rheinberger: A-dúr mise, „In nativitate Domini”, op. 126.
(Kyrie – Gloria – Sanctus – Benedictus)
Guilmant: Allegro appassionato az V. orgonaszonátából op. 80
Csemiczky Miklós: Missa brevis – részletek
Kodály: 150. genfi zsoltár, Ave Maria,Angyalok és pásztorok
Kocsár Miklós: Psallite Deo, psallite-bemutató
Vezényel: Thész Gabriella és Nemes László Norbert
Közreműködik: Deák László - orgona és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarából alakult Kamaraegyüttes


Templomi koncertek
Március 29.
Mátyás-templom, 20:00
Rossini: Petite Messe Solennelle
Vezényel: Ligeti András
Közreműködik: Sümegi Eszter, Meláth Andrea, Fekete Attila, Busa Tamás / ének, Magyar Rádió Énekkara (Strausz Kálmán karigazgató)
http://www.orchestra.matav.hu/


Templomi koncertek
Március 30.
Mátyás-templom, 20:00
Kincses Veronika (ének) és Teleki Miklós (orgona)
Franck: a-moll korál
Franck: Panis Angelicus
Mendelssohn: d-moll szonáta
Mendelssohn: Két ária a Paulus c. oratóriumból
Brahms: g-moll prelúdium és fúga
Liszt: Szent Erzsébet legendája - részlet Erzsébet jelenetéből
Liszt: B-A-C-H prelúdium és fúga


Templomi koncertek
Április 1.
Mátyás-templom, 20:00
Sigmund Groven (szájharmonika) és Szamosi Szabolcs (orgona)
Sigmund Groven: Prelúdium; Heading for the Light
Widor: V. szimfónia – Allegro vivace
Beethoven: Andante, op. 8 Nr. 1 - Sigmund Groven átirata
Bach: Andante és allegro – T. Reilly átirata
Bach: Korálelőjáték
Händel: Andante és allegro az F-dúr szonátából, Nr. 5
Widor: V. szimfónia – Allegro cantabile
Sigmund Groven: Ária és Gloria
Bach: Esz-dúr szonáta
Widor: V. szimfónia – Toccata
Sigmund Groven
Norvég harmonikaművész, Heddalban született, zenész család gyermekeként. Kilenc éves korában fordult a harmonika felé, amikor hallotta a hangszer legendás művészét, a harmonika „úttörőjét”, Tommy Reilly. 1976-ban megjelent lemezén Robert Farnon, Gordon Jacob, James Moody és Vilem Tausky darabjait játszotta, olyan műveket, melyeket kifejezetten az ő számára komponáltak. Későbbi lemezei – a „Siesta”, a „Till Telemark” és a „Harmonica Album” – nemzetközi sikert arattak. Napjainkban Grovent az úgynevezett kromatikus harmonika elsőszámú művészeként tartják számon. Sigmund Groven egyedi megrendelésére készített ezüst koncert-harmonikán játszik. Repertoárja igen széles: a népszerű dallamoktól, a népzenén át a saját kompozíciókig, Bachtól a harmonikára és zenekarra írt kortárs darabokig terjed. Fellépett Berlinben, Münchenben, Brüsszelben, Stockholmban, Oslóban, Hilversunban, Londonban, a Sevillai Expón, Párizsban és a Téli Olimpia Művészeti fesztiválján (Lillehammer). Több alkalommal adott koncertet a norvég és a svéd uralkodóház tiszteletére. 1990-ben lépett fel a Carnegie Hall-ban. Ez indította el amerikai pályafutását, fellépett Toronto, Guelph, Quebec, Los Angeles, San Fransisco, Minneapolis, New Orleans, Dallas koncerttermeiben. A 90-es évek második felétől rendszeresen vendégeskedik a távol-keleten, Japánban, Dél Koreában és Hong Kongban. Zeneszerzőként is tevékenykedik, darabot írt a Norvég emigráció 150. évfordulójára. Kétszer megkapta a Norvég Zeneszerző Szövetség „Év zeneszerzője” címét. 1997-ben a Norvég Jogvédő Hivatal elnökévé választották.

Szamosi Szabolcs
Szamosi Szabolcs 1970-ben született Pécsett. Orgonálni Pannonhalmán Áment Ferenc Lukács OSB orgonaművésznél kezdett, a Pécsi JPTE-n szerzett matematika és ének tanári diplomát, majd Budapesten diplomázott egyházkarnagyként, ahol orgonatanára Koloss István orgonaművész, zeneszerző volt. A Grazi Zeneakadémián egyházzene egyetemi diplomát, orgona szakon művész diplomát, valamint orgona-tanári diplomát szerzett kitüntetéssel. Tanárai Ernst Triebel és Hannfried Lucke voltak. Mesterkurzuson járt Louis Rubilliardnál, Eduardo Belottinál és Michael Radulescunál. A Pécsi Bazilika orgonistája és zenei vezetője 1994-től, több pécsi zenei sorozat elindítója és szervezője. A Kántorképző Tanfolyam igazgatója. (1994-ben elsőként szervezett orgona-oktatást Pécsett, a három évente megrendezett országos orgonaversenyen, valamint az egyéb országos versenyeken, tanítványai mindig díjakkal térnek haza.) Koncertezett már Magyarország minden jelentős templomi és koncertorgonáján, de Európa jelentős részén és Izlandon is. Gyakran koncertezik a Pécsi Szimfonikus Zenekarral közreműködőként és szólistaként, valamint a Filharmónia koncertjein is. 1997-2001 a Johann Weber Stiftung ösztöndíjasa. 2002 Bécsben az Osztrák Würdigungspreis díjjal tüntette ki az Osztrák Kultuszminiszter. 2002 májusában, Magyarországon egyedülálló módon Dés László szaxofon szólistával 16 koncertből álló sorozaton vett részt. A budapesti koncertet a televízió rögzítette, majd több alkalommal vetítette. Ezen kívül rádió, TV és CD felvétel készült már vele.
http://www.sigmundgroven.com/

Templomi koncertek
Április 2.
Mátyás-templom, 20:00
Szymanowski: Stabat mater (1926)
Händel: Dixit Dominus
Karol Szymanowski (1882-1937) a késő romantika (R. Strauss) és a XX. századi modern zene (Bartók, Sztravinszkij) közötti stílustörést íveli át. Teljesen önálló karakterű kompozíciói már elszakadtak ugyan a romantika kötöttségeitől, de még nem hangolódtak rá a XX. század eleji "mindenáron-mást" folyamatokra.
A Stabat mater gondolata először 1924-ben, Szymanowski párizsi utazása során vetődött fel. Edmond de Polignac hercegnő, a híres francia műpártoló javasolt a szerző számára egy “Lengyel Requiem”-et, melyben ősi vallásos szövegek hangoznának el múltat idéző zenei tónusban. A kompozíciós munkát egy évig halogatta a komponista, ám két esemény hatására – unokahúga váratlan halála és egy felesége emlékének adózó varsói gyáriparos (Bronislaw Krystall) felkérése – régi vallásos szövegek felé fordult. Jacopone da Todi, ferences szerzetes jól ismert versét választotta. A hagyománytól eltérő módon Szymanowski nem a latin szövegű verset zenésítette meg, hanem annak lengyel átköltését (Josef Jankowski munkája), de a mű nyomtatott partitúrájában mind a lengyel, mind a latin szöveg megtalálható. (A mű mindkét nyelven előadható.) Szymanowski a megzenésítés során alapvetően eltért attól a színes, népzene által inspirált zeneszerzői stílustól, mely az 1920-as években komponált műveinek nagy részét jellemezte. Ehelyett visszanyúlt a reneszánsz korban gazdagon virágzó polifon kóruszenéhez, valamint az archaikus lengyel vallásos énekekhez és a régi egyházi muzsikához. Egy korabeli francia kritikus, André Coeuroy szerint Szymanowski Stabat matere az egyik “legeredetibb vallásos zenemű, amit valaha írtak”.
Ménesi Gergely
Ménesi Gergely, karmester. 1970-ben született Budapesten, 1976-ban kezdte hegedű tanulmányait, 1979-86 között az I. István Gimnázium Szimfonikus Zenekarában hegedült, az utolsó 3 évben szólamvezetőként. A zenekar koncertjein több hegedűszólót is játszott, Corelli művekben és Bach V. brandenburgi versenyében. 1994-ben végezte el a Zeneakadémia karvezetés szakát, majd 1997-ben Lukács Ervin professzor növendékeként karmesterként diplomázott. Három alkalommal (Budapest, 1993., Miskolc, 1994. 1996) vett részt Jurij Szimonov karmesterkurzusain, a stuttgarti karmesterkurzuson 1996-ban és 1997-ben Helmuth Rilling professzor irányítása alatt dolgozott. 1997-1999-ben a miskolci egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Főiskolájának szimfonikus zenekarát vezette és ugyanitt kamarazenét is tanított. 1999-től a győri Széchenyi István Főiskola Művészeti Fakultásának szimfonikus zenekarát vezette, 2000-től 2002-ig a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szolfézst és zeneelméletet tanított. 2000. augusztusától a Szolnoki Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, ugyanez év februárjától Maklári József utódjaként vezeti a váci Vox Humana énekkart is. 1998. májusában részt vett a Magyar Televízió által szervezett IX. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyen, ahol második helyezést ért el. Több magyar szimfonikus zenekart vezényelt, vendégszerepelt a kassai és a marosvásárhelyi Filharmonikusok koncertjein.
http://www.szentistvanzene.hu/| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/