KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film
Olasz Kultúrintézet
1088 Budapest Bródy Sándor u. 8.
483-2040
Kamaraestek
Március 22.
Olasz Kultúrintézet, 19:30
A Bécsi Filharmonikus Zenekar szólistái és Barbara Moser (zongora) kamaraestje
Haydn: G-dúr trió, Hob. XV:15 - fuvolára, gordonkára és zongorára
Fauré: Fantaisie, op. 79 - fuvolára és hárfára
Schumann: Fantasiestücke, op. 73 - gordonkára és zongorára
Ravel-Salzedo: Szonatina fuvolára, hárfára és gordonkára
J. Strauss: Két románc gordonkára és hárfára (d-moll, op. 243; g-moll, op.255)
Schubert: Bevezetés és változatok az Elszáradt virágok c. dal témájára, D 802
Hummel: Adagio, variációk és rondó, op. 78 - fuvolára, gordonkára és zongorára
Közreműködik: Franz Bartolomey / gordonka, Xavier de Maistre / hárfa, Wolfgang Schulz / fuvola
Barbara Moser
Zongoraművész, zenei tanulmányait öt éves korában kezdte. Tanára volt Greta Kraus, Boris Bloch, Oleg Maisenberg, Roland Keller és Rudolf Buchbinder. Több jeles fesztiválon adott szólókoncertet (Salzburg, Schwetzinger Ünnepi Játékok, Wiener Festwochen, Schubertiade Feldkirch, Schleswig-Holstein-Fesztivál, Flamand Fesztivál, Monte Carlo). Európán kívül járt Észak és Dél-Amerikában valamint Japánban. Olyan énekeseket kísért, mint Natalie Dessay, Mara Zampieri, Placido Domingo és Michael Schade. CD felvételeket készített Liszt, Chopin, Schubert, Schumann, Weber, Brahms, Grieg és Rachmaninov műveiből.

Wolfgang Schulz
Osztrák fuvolaművész, Linzben született, 1970 óta a Bécsi Filharmonikusok szólófuvolása. Muzsikus dinasztia sarja, ennek megfelelően zenei tanulmányait igen korán kezdte. Szólista pályája során partnere volt Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Karl Böhm, Lorin Maazel, Zubin Mehta és Seiji Ozawa, olyan világnagyságokkal kamarázott, mint Mauricio Pollini, Jessye Norman, az Amadeus- vagy az Alban Berg Vonósnégyes. Repertoárja igen széles, a barokktól a kortárs zenéig terjed. 1979 óta a Bécsi Akadémián is tanít.

Xavier de Maistre
Hárfaművész, Toulonban született 1973-ban. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, majd Párizsban folytatta. Első versenygyőzelmét még tizenhat éves korában aratta, Párizsban, ezt követően több jelentős versenyt is megnyert Cardiffban, Münchenben, Bécsben és Jeruzsálemben. A legnagyobb presztízsű versenyt, az Egyesült Államok Nemzetközi Hárfaversenyét (Bloomington) 1998-ban nyerte meg. 22 éves korában a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóhárfása lett, majd 1999-ben a Bécsi Filharmonikusokhoz csatlakozott. Szólistaként fellépett már Európa és az Egyesült Államok rangos koncerttermeiben: Wigmore Hall (London), Lincoln Center (New York), Filharmónia (Berlin), Salle Gaveau (Paris) és több nagyhírű zenekarral játszott együtt.

Franz Bartolomey
A Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája (1973-tól), Bécsben született, zenész családban. Versenyművek szólistájaként olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, James Levine, Daniel Barenboim, André Previn, Mariss Jansons, Simon Rattle, Bernhard Haitink és Roger Norrington. Kamarapartnere volt Paul Gulda, Oleg Maisenberg, Helmut Deutsch, Ernst Kovacic, Pavel Gililov, Tzimon Barto, Stevan Vladar, Borisz Pergamenscsikov, Igor Ojsztah, Christian Altenburger, Pierre Amoyal, Gil Shaham, Julian Rachlin, Mischa Maisky, Sylvia McNair, Barbara Bonney, Kathleen Battle, Jessye Norman és Thomas Hampson. Gyakran közreműködik különböző bécsi kamaraformációkban, mint például a Wiener Solistenensemble vagy a Wiener Virtuosen. Hangszere egy 1727-es David Tecchler mestercselló.
http://web.utanet.at/bmoser

Zenekari hangversenyek
Március 23.
Olasz Kultúrintézet, 19:30
I. “Az 1700-as évek Itáliája”
Paisiello: C-dúr concerto csembalóra és zenekarra
Locatelli: D-dúr concerto hegedűre, vonóskarra és continuóra, op.3 Nr. 1 “L’arte del Violino”
II. “A természet mágiája”
Vivaldi: A négy évszak
Közreműködik: Balog Evelin, Madai Zsuzsanna / fuvola, Endrődy Sándor, Szűcs Attila / kürt
1952-ben 12 fiatal olasz muzsikus – legtöbbjük az Accademia di Santa Cecilia növendéke volt korábban – Rómában létrehozott egy hat hegedűsből, két mélyhegedűsből, két csellistából, egy nagybőgősből és egy csembalistából álló kamarazenekart, hogy felélesszék a 18. század olasz vonószenekari repertoárját.
Robert Sherman, a New York Times zenekritikusa így méltatta az együttest: „Az I Musici minden hasonló összeállítású együttes modelljévé vált. Karmester nélkül játszanak és mindegyik muzsikusuk egyben szólista is. Valamennyi előadásuk a spontaneitás valódi kifejeződése, ez a tizenkét igen tehetséges zenész bármelyik stílusban is muzsikál, mindig elementáris.” Különösen értékes hangszereken játszanak, a legrégebbi egy 1600-ból származó Paolo Maggini mélyhegedű, a „legifjabb” egy 1796-os Cremonában készült Ceruti-hegedű.
http://www.imusici.info/ (Az Olasz Kultúrintézet támogatásával. http://www.italcultbudapest.hu)

Népzene, néptánc
Április 1.
Olasz Kultúrintézet, 19:30
100 Tagú Budapest Cigányzenekar
I.
1, ismeretlen szerző: Villámcsárdás
2, Brahms:V. Magyar tánc
3, Monti: Csárdás
4, Szentirmay:Emlékezés Biharira
5, nótacsokorTolnai András énekel
6, Hacsaturján: Kard tánc
7, Transzilvániai dallamok:Cimbalomszóló
8, Rossini:Tell Vilmos nyitány
9, Bizet: Carmen

II.
1, Strauss:Denevér nyitány
2, Strauss:Éljen a magyar
3, Brahms:I. Magyar tánc
4, Liszt:II. Rapszódia
5, Dinicu:Pacsirta
6, Cigányshow R.Puj Brigitta énekel
A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar 1985 novemberében alakult. Létrejöttének keserű esemény adott apropót. Amikor idősebb Járóka Sándor, a világhírű cigányprímás temetésére összesereglett közel száz zenész, egyes cigány muzsikusokban megfogalmazódott a gondolat: ha már a bajban ennyi kiváló muzsikus összefog és együtt játszik, akkor ne csak a fájdalommal átitatott muzsikát játssza a zenekar, hanem a cigánymuzsika minden virtuozitását vonultassa fel játékában. Létre kellene hozni egy koncert-cigányzenekart, ahol a híres zenészdinasztiák együtt játszanak.
A zenekar állandóan megújuló, szisztematikus repertoár kialakításával mindig más oldaláról mutatkozik be a hallgatóságnak. Tagjai zeneakadémiát, konzervatóriumot végzett muzsikusok, akiknek nem jelent nehézséget komoly zenei darabokat eljátszani.
A zenekar a művészetével „kisebbség – és többség” között HÍD szerepre vállalkozik. A másság, a más művészet, a más kultúra, mint érték elfogadását kívánja szolgálni koncertjeivel idehaza, s szerte a világban.

Zenekari hangversenyek
Április 3.
Olasz Kultúrintézet, 19:30
Bach: d-moll hegedűverseny, BWV 1052R
Bach: a-moll hármasverseny, BWV 1044
Sztravinszkij: Concerto D-ben
Anthony Newman: Fuvolaverseny - ősbemutató
Vezényel és csembalón közreműködik: Anthony Newman
Közreműködik: Kelemen Barnabás / hegedű, Ittzés Gergely / fuvola
Koncertmester: Lesták Bedő Eszter
Anthony Newman igen sokoldalú muzsikus: csembalista, orgonista, zongoraművész, karmester, zeneszerző. 1942-ben született Los Angelesben. Zenei tanulmányait többek közt Alfred Cortot és a Notre Dame neves organistája, Pierre Cochereau vezetésével végezte Párizsban, de diplomát szerzett a Mannes College-ben (New York) és a Harvard University-n is (Boston). Előadóként Newman olyan világhírű zenészekkel lépett fel, mint Kathleen Battle, Itzhak Perlman, Jean-Pierre Rampal, Julius Baker, James Levine, Lorin Maazel vagy Leonard Bernstein. Lemezfelvételeinek száma meghaladja a 150-et, melyeket többek közt a SONY, a CBS, a Deutsche Grammophon és a Vox Masterworks számára készített. A trombitás Wynton Marsalisszal készült közös lemezük (Gabriel's Garden) egy teljes évig komolyzenei bestseller volt. A SONY Bach Brandenburgi versenyeit az ő vezetésével és csembalójátékával rögzítette és terjeszti folyamatosan. Beethoven 3. Zongoraversenyének korhű hangszereken való felvétele a Stereo Review Magazine "Az év hanglemeze" címét is elnyerte 1989-ben.

Newman a világ szinte minden táján fellépett. Csak a Lincoln Centerben több mint ötven alkalommal szerepelt, de a Carnegie Hall vagy a Theatre de Champ d'Elysée közönsége is élvezhette játékát. Keze alatt játszott tk. a New York-i, a Skót és az Angol Kamarazenekar. Elsősorban mint régizene-specialista vált ismertté, de olyan ritka műveket is vezényelt többek közt, mint César Franck Chasseur Maudit c. műve vagy Hindemith egyfelvonásosa, a Sancta Suzanna.
Kevésbé ismert Newman zeneszerzői tevékenysége. Bár tanulmányait Luciano Berio irányításával végezte, nem tudott azonosulni a 60-as évek avantgárdjával, így hamarosan felhagyott a komponálással. Az utóbbi két évtizedben, a posztmodern térhódítása óta azonban újból termékeny zeneszerzővé vált. Számos kamara- és orgonaműve (tk. 24 prelúdium és fúga) mellett versenyműveket, négy szimfóniát és egy Requiemet is komponált.
2004 őszén mutatják be New Yorkban Nicole c. második operáját. Fuvolaműveit Ittzés Gergelyjel rögzítette 2004 februárjában. Newman zeneszerzői stílusa (régizenész mivoltából is kifolyólag) általában neobarokk, de szinte minden esetben egy igen hagyománytisztelő és tonalitás-centrikus hozzáállást tükröz, mely olyan szerzők komponálási archetípusait és zeneszerzői technikáit veszi alapul, mint Bach, Brahms, Sztravinszkij vagy Bartók.
Erről a gyakorlatról Newman könyvet is írt (How Music is Composed: Models in Composition - A Systematic Approach to the Teaching of Composition, 1995).

Anthony Newman a Purchase New York-i Állami Egyetem tanára volt évtizedekig, jelenleg a bedfordi Szent Máté-templom (NY) zeneigazgatója

Kelemen Barnabás
Liszt-díjas hegedűművész, 1978-ban született Budapesten. Hegedűtanulmányait 6 évesen, Baranyai Valériánál kezdte. 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára Perényi Eszter osztályába, ahol 2001-ben diplomázott. Rendszeres hallgatója volt Rados Ferenc, Isaac Stern, Kurtág György, Igor Ozim, Fenyves Lóránd, Zsigmondy Dénes, Pauk György, Sergiu Luca és Thomas Zehetmair magánóráinak, mesterkurzusainak. Megannyi sikeres nemzetközi versenyszereplés után megnyerte az 1997-es Nemzetközi Szigeti József Hegedűverseny második díját, az 1999-es salzburgi Mozart-verseny első díját, a kuhmói Trio-verseny első díját (Bogányi Gergellyel és Tiborral), a 2001-es brüsszeli Erzsébet Királyné Hegedűverseny harmadik díját, majd a világ talán legrangosabb hegedűversenye, a Nemzetközi Indianapolisi Hegedűverseny első díját és a nyolcból hat különdíjat. Olyan művészek kérték fel, mint Lorin Maazel, Sir Neville Marriner, Kocsis Zoltán, Michael Stern, Vásáry Tamás, Perényi Miklós, Steven Isserlis. Máig négy szólólemeze készült a Hungarotonnál, melyek közül az első, egy duplalemez (Liszt összes hegedű-zongora-műve Bogányi Gergellyel) elnyerte a Nemzetközi Liszt-társaság Nagylemez-Díját. Kelemen Barnabás a világ számos rangos fesztiválján és koncerttermében játszik híres zenekarokkal. A jövő évadban többek között az amsterdami Concertgebouw, a londoni Wigmore Hall és a híres New York-i Carnegie Hall Nagytermében játszik. Repertoárja átfogó képet ad mind a szóló-, mind a kamarairodalomból, valamint átível a kora barokktól napjaink zenéjéig. Nevéhez fűződik többek között Ligeti, Schnittke és Kurtág műveinek magyarországi, ill. ősbemutatója is. Kelemen Barnabást 2001-ben Végh Sándor Díjjal jutalmazták.

Ittzés Gergely
Liszt-díjas fuvolaművész, 1969-ben született. Pályája kezdeti időszakában több nemzetközi díjat nyert (Róma, 1987; Duino, 1988; Szeged, 1992). 1998-ban, Lengyelországban a Zenei Egyéniségek Második Nemzetközi Alexander Tansman Versenyének Nagydíját nyerte el. Fischer Annie ösztöndíjas volt. Különösen sokat foglalkozik a kortárs zene előadásával. A fuvola játékmódjának új lehetőségeit kutatja és maga is komponál. Tevékenységéért többször részesült a szerzői Jogvédő Hivatal nívódíjában. A kortárs repertoár mellett foglalkozik a klasszikus repertoár megszólaltatásával, valamint részt vesz jazz- és világzenei produkciókban is. Játszott Markus Stockhausen Possible Worlds Orchestra elnevezésű improvizációs együttesével. Eddig 9 önálló CD-je jelent meg, ebből három a Hungarotonnál.
http://www.anthonynewmanmusician.com/ http://www.barnabaskelemen.com/


| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/