KERESÉS

[ Foglaljon helyet ]

PROGRAMAJÁNLÓ

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
Budapest Főváros
T-Mobile
RTL Klub
Budapest Film
Kogart Ház
1062 Budapest Andrássy út 112.
354-3820
Kiállítások
Március 22.
Kogart Ház
Fehér László, válogatás az utóbbi évek festményeiből
nyitva minden nap 10:00 - 18:00
A KOGART Ház második kiállítása 2005-ben egy olyan alkotót mutat be, aki korai kiemelkedő műveivel már az évad első, a 80-as éveket bemutató csoportos tárlatunkon is szerepelt.
Fehér László (1953, Székesfehérvár) a mai magyar festészet jelentős képviselője. Számos külföldi kiállítása tanúskodik nemzetközi elismertségének növekedéséről, amelyet hazai és külföldi műkereskedelmi siker övez. Alkotói tevékenységével kivívta a magyar kultúrpolitika legrangosabb hivatalos díjait is (Munkácsy-díj, 1993; Kossuth-díj, 2000).
Fehér László három évtizedet felölelő munkássága különleges atmoszférájú figuratív festészetet teremtett, amely a 70-es évek fotórealista műveitől indulva mindvégig megőrizte a fényképezőgép tárgyilagosságát, ugyanakkor minden egyes alkotói periódusában sikerült felülemelkednie az ábrázolt alaphelyzet konkrét tér és időbeli utalásain. A tipikus Fehér-féle képi világ rendkívül koncentrált és fegyelmezett, monumentális méretű vásznait egy-egy nagy motívum uralja, míg a háttér semleges, konkrét történelmi-geográfiai utalásoktól mentes. Festményeit szemlélve minden elemét könnyen, gyorsan beazonosíthatjuk: gyermek, felnőtt, család, autó, lépcső stb. Mégis ezután kezdődik a valódi szellemi kaland, megtudni, honnan származik a képekből áradó nyugtalanító feszültség. „Fehér festményei nem rejtvények, s így meg sem fejthetők. Van bennük valami titok, ami felkínálja magát a szemnek és a gondolkodásnak, de mint egy kacér lány, nem adja teljesen oda azt, amit megígér. Minden nézésnél újra kell udvarolni a képnek. Bár már ismerősünk, intim viszonyban állunk vele, álmunkban is magunk elé tudjuk idézni, de azután egyszerre megint másnak mutatja magát, mint amilyennek megismertük.” (Heller Ágnes, filozófus)
A KOGART Házban most az elmúlt négy év alkotásai kerülnek bemutatásra, ez az anyag első ízben látható együtt Magyarországon. A kiállításhoz színvonalas könyvet jelentetnek meg, amely igényes kivitelezésben mutatja be Fehér László legfrissebb alkotásait. A közel 50 színes reprodukciót tartalmazó impozáns albumot Hegyi Lóránd művészettörténész bevezetője teszi különlegessé.
március 22- május 15. http://www.kogart.hu


| Budapesti Tavaszi Fesztivál | Budapesti Őszi Fesztivál | Nyár a Lánchídon |
| lap tetejére | kezdőlap | jegyrendelés | magunkról | írjon nekünk! |

wapon: http://wap.fesztivalvaros.hu/